Luen. Koen. Kirjoitan.

Maanantai, Lokakuu 19, 2020, 16:42

Kolme yötä kirjamessuihin… Tunnelma on samaan aikaan sekä jotenkin alakuloinen että innostuneen odottava. Syy kaksijakoiseen tunteeseen on siinä, että Suomen vanhimmat kirjamessut jäävät tänä vuonna kokonaan kokematta. Itselläni Turun kirjamessut ovat lähes alusta alkaen kuuluneet syksyyn yhtä oleellisesti kuin puista putoavat lehdet ja pimenevät illat. Viime vuosina on välillä ollut työesteitä, jolloin en ole messuille paikan päälle päässyt, mutta aina olen tapahtumaa jollain tasolla seurannut.

Syy perinteisten Turun kirjamessujen perumiseen on kuitenkin ymmärrettävä, ja ratkaisu siten mielestäni täysin oikea. Mutta silti en lakkaa ihmettelemästä, miksei tapahtumaa siirretty verkkoon – edes jossain muodossa ja laajuudessa. Onhan nyt tapahtuman 30-vuotisjuhlavuosikin. Voidaan siis tulla siihen johtopäätökseen,  että Helsingin kirjamessujen järjestäjät olivat sekä halukkaampia että valmiimpia muutokseen eli digiloikkaan, jota tässä tilanteessa vaadittiin, jotta meillä kirjojen ystävillä on nyt tämän kaiken epävarmuuden keskelläkin mahdollisuus nauttia kirjoista ja kirjallisuudesta kirjamessujen muodossa.

Luulenpa, että kirjoilla on jossain määrin jopa suurempi merkitys monien ihmisten elämässä juuri nyt, kun meitä kehotetaan syystä pitämään edelleen fyysistä etäisyyttä toisiimme. Kirjat voivat olla paitsi ystäviä myös mainiota matkaseuraa niin mielikuvitus- kuin nojatuolimatkoillakin, joita ei onneksi tarvitse välttää edes koronaviruksen riehuessa ympäri maailmaa. En ole koskaan aiemmin käynyt Helsingin kirjamessuilla, vaikka usein olisin sinne toki halunnut mennä. Olisinpa pariin kertaan voinut osallistua kyseiseen tapahtumaan oikein oman kirjan kanssakin, mutta fyysiset rajoitteet ovat sen ikävä kyllä estäneet. Messuille meneminen olisi jäänyt haaveeksi myös nyt, ellei niifä järjestettäisi virtuaalisesti. Nyt voin osallistua vaikkapa kotisohvalla loikoillen – samoin kuin oikeastaan kuka tahansa muukin asuinpaikasta ja matkustusmahdollisuuksista riippumatta. Minun, ja uskallanpa sanoa, että monen muunkin iloksi, Helsingin kirjamessut järjestetään verkossa 22.- 25.10.2020. Kiitos siitä jo nyt.

On tässä erikoisessa tilanteessa siis jotain hyvääkin, jos sitä tarkastelee vaikkapa vaikeasti liikuntavammaisen henkilön silmin. Olen itse asiassa kuluneen vuoden aikana päässyt osallistumaan monenlaisiin kulttuuritapahtumiin huomattavasti saavutettavammin ja vaivattomammin kuin oikeastaan koskaan aiemmin. Siksi toivonkin, että erilaisten tapahtumien livestriimaus tai vaihtoehtoisesti tallenteilta seuraaminen jäisi osaksi paljon puhuttua ”uutta normaalia” myös sen jälkeen, kun näistä koronarajoituksista kenties joskus pääsemme eroon.

Kirjamessujen ohjelmassa näytti olevan vaikka mitä kiinnostavaa, joten hankin itselleni kokoaikalipun (enkä innostuksissani edes huomannut, että some-passiakin olisi voinut hakea). No, tänne blogiin tulen joka tapauksessa kirjoittamaan ajatuksiani tämän vuoden erilaisilta, mutta varmasti mieleen painuvilta kirjamessuilta. Tervetuloa mukaan!

P.S. Varsinaiset kirjapostaukset löytyvät puolestaan Kirjat kertovat -lukupäiväkirjan puolelta. 

 

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
(c) 2020,  Satu Järvinen All Rights Reserved