Helsingin Kirjamessut 2022

 Torstaina 27.10.2022

On jälleen kirjoista keskustelemisen ja lukemisen ilon levittämisen, siis kirjamessujen aika. Helsingin Kirjamessujen tämän vuoden ohjelmateemana on rakentava debatti. Keskusteltavaa yhteiskunnallisissa aiheissa riittääkin. Kiinnostavat kysymykset eivät hetkessä lopu ja erilaisia näkemyksiä löytyy varmasti joka teemaan.  Helsingin Sanomien ja Kirjamessujen yhteistyönä toteutetuissa Debateissa pohditaan muun muassa sitä, onko Ukrainan sota tehnyt ulkopolitiikasta vaihtoehdotonta, olisiko päihdepolitiikassa mahdollista puhua enemmän ihmisistä kuin huumeista, ja tuottavatko eri sukupolvet erilaisia päättäjiä. 

Oli mielenkiintoista seurata keskustelua otsikolla Lukemalla kirjailijaksi? Itselleni on todella vieras ajatus, että voisin tulla hyväksi kirjoittajaksi ilman, että olisin lukenut paljon ja vieläpä monenlaista kirjallisuutta. Olen keskustelijoiden kanssa samaa mieltä, ettei kirjoittamista ja lukemista voi oikein edes erottaa toisistaan. Ne liittyvät kiinteästi toinen toisiinsa. 

Oli kiinnostava kuulla, kuinka Martti Suosalo saatiin suostuteltua elämäkertaprojektiin, ja mitä hän ajattelee siitä nyt jälkeenpäin. Perjantain viihdyttävimmästä esityksestä vastasi mielestäni ehdottomasti yksi kirjamessujen kestosuosikeistani, sanamaija Heli Laaksonen, joka luki otteita uudesta kaunotietoluontokirjastaan Luonnos. Tuossahan se valloittavalta vaikuttava teos jo odottaakin lukijaansa…

Ensimmäisen messupäivän kirjapoiminnat omalle lukulistalleni:

Ossi Nyman: Häpeärauha (Teos, 2022)
Kirsi Piha: Millään ei ole mitään merkitystä – paitsi jos on (Alma Talent, 2022)
Janne Saarikivi: Rakkaat sanat (Teos, 2022)
Riku Siivonen: Kaikki isäni tavarat (WSOY, 2022)






Perjantaina 28.10.2022

Viime aikoina mieleni on vallannut jälleen ajatus siitä, kuinka ihanaa olisikaan taas kirjoittaa. Onhan edellisen kirjani ilmestymisestä vierähtänyt jo yli kuusi vuotta. Miten nopeasti vuodet vierivätkään. Kirjoitanhan minä oikeastaan jotakin lähes päivittäin nytkin, mutta on ihan eri asia kirjoittaa vaikkapa kokonainen kirja tai naputella kolumneja säännöllisesti, kuin kirjoitella erilaisia tekstejä vähän sinne sun tänne ja useimmiten vain muutamien ihmisten luettavaksi.  

Tämän aamupäivän Käsikirjoituksesta kirjaksi -keskustelua kuunnellessani jäin pohtimaan, miten saisin oman ideani myytyä jollekin kustantajalle, eli mikä heitä aidosti puhuttelisi. Itsestäni tuntuu, että kokemuksellisen tietokirjan kirjoittaminen olisi minun juttuni, mutta mahtaakohan kukaan kuitenkaan olla kanssani samaa mieltä… Se selvinnee vain kirjaideoita tai käsikirjoituksia eteenpäin lähettämällä. 

Jospa siis jatkaisin aiemmin kesken jäänyttä tietokirjan käsikirjoitusta. Vai, pitäisikö sittenkin tarttua uuteen ajankohtaiseen aiheeseen, josta minulla olisi taatusti omaäänistä sanottavaa vaikka kuinka paljon? Enpä tiedä, mutta olen varma siitä, että haluan taas aktivoitua kirjoittajana.   


Toisen messupäivän kirjapoiminnat omalle lukulistalleni: 

Riikka Ala-Harja: Tämä ei ole tv-sarja (Otava, 2022)
Hanna Brotherus: Henkeni edestä (WSOY, 2022)
Nura Farah: Lumimaa (Otava, 2022)
Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita (Tammi, 2022)




Lauantaina 29.10.2022

Miten kirjan maailma rakentuu? -keskustelu oli mielenkiintoista kuunneltavaa. Itsestäni tuntuu todella vahvasti siltä, etten koskaan osaisi kehitellä kiinnostavia henkilöhahmoja, saati kiehtovia tapahtumia. Tarinoiden sepittäminen ei ole minun vahvuuksiani. Siksi ihailen suuresti lukuisten kirjailijoiden mielikuvituksellisuutta ja loputonta idearikkautta. Kirjoissa parasta on se, että niiden avulla voi päästä toisiin maailmoihin ja uusiin maisemiin ilman, että kulkee fyysisesti kotoaan minnekään. 

BookBeatin palkintogaalassa Vuoden kotimainen tulokas -palkinnon voitti Satu Rämö kirjallaan Hildur. Kyseessä on Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan ensimmäinen osa.  Tämäkin teos löytyy ilman muuta omalta lukulistaltani, vaikka nykyään luenkin dekkareita varsin valikoiden. Vuoden kotimainen dekkaristi -palkinnon sai puolestaan Seppo Jokinen, joka on kirjoittanut komisario Koskisen edesottamuksista tähän mennessä jo peräti 28 kirjaa. Ja laajan fanijoukon iloksi työ jatkuu edelleen. 


Kolmannen messupäivän kirjapoiminnat omalle lukulistalleni:

Paula Noronen & Minna Kivelä: Täysin hulluja satuja (Tammi, 2022)
Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus (Siltala, 2022)
Roman Schatz: Kohtaus (Otava, 2022)
Jani Toivola: Pantteri ja minä (Kosmos, 2022)



Sunnuntaina 30.10.2022


Neljännen messupäivän kirjapoiminnat omalle lukulistalleni:

Lauren Groff: Mestarinna (Kustantamo S&S, 2022)
Nimco Noor & Maippi Luukinen: Paratiisin tyttö – Juuret Mogadishussa, koti Helsingissä (Otava, 2022)
Emmi-Liia Sjöholm: Virtahevot (Kosmos, 2022)
Kjell Westö & Mårten Westö: Vuodet - Veljekset kertovat (Otava, 2022)