Hannele Cantell: Ratkaiseva vuorovaikutus – Pedagogisia kohtaamisia lasten ja nuorten kanssa

Kustantaja: PS-kustannus
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 257 s.

Opettaja opettaa tietoja ja taitoja, ohjaa, kannustaa, ojentaa, selvittelee ja keskustelee oppilaidensa kanssa. Välillä opettaja myös pettyy, hermostuu ja väsyy.

On tärkeää ja myös lohdullista ymmärtää, että opettaja voi toimia onnistuneesti monin tavoin ja pedagogisten ratkaisujen takana saattaa olla hyvin erilaisia näkemyksiä. Tässä kirjassa opettajat kertovat itse, miten he esimerkiksi kannustavat arkoja oppilaita, ohjaavat alisuoriutujia, selvittävät kiusaamistilanteita tai suhtautuvat vaikkapa näsäviisaisiin oppilaisiin. Teos tarjoaa luettavaksi vertaiskertomuksia, joista jokainen opettaja saa aineksia omien kokemustensa pohtimiseen ja ideoita ongelmallisten vuorovaikutustilanteiden ratkaisemiseen.

Hannele Cantell on kokenut opettaja ja opettajankouluttaja. Kirjan tekemisessä hänellä on ollut tukenaan laaja tiimi, joka edustaa kasvatus- ja opetusalan koko kirjoa. Ihmisten kohtaamiset niin päiväkodissa, koulussa kuin aikuistenkin kesken ovat pitkälti yhteneväisiä. Mistä tilanteista tunnistat itsesi ja kollegasi? Miten itse ratkaisisit tilanteet?

Kirja on suunnattu opettajille, jotka työskentelevät lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Teoksesta ilmestyy samanaikaisesti erikoispainos, joka on kohdistettu erityisesti varhaiskasvattajille.

Oma arvioni: ***