María Cecilia Barbetta: Muodistamo Los Milagros

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 312 s.

Mariana Nalo on ompelijattarena tätinsä muodistamo Los Milagrosissa, jossa vanhoista vaatteista tehdään uusia ja kauniita. Ompelutöissä Marianan ajatukset karkaavat tuon tuosta poikaystävä Gerardoon, joka on matkoilla. Sitten eräänä päivänä Marianan ikäinen Analia Moran astuu muodistamoon mukanaan äitinsä vanha hääpuku. Helmin koristellusta puvusta pitäisi saada asu Analian ja Roberton häihin.

Muodistamo Los Milagros on ristipistotyö, jossa jokainen pisto on tärkeä osa kokonaisuutta. Pienet merkit ja vihjeet saavat lukemaan Marianan tarinaa tarkasti – ei liene sattumaa, että niin Marianan ja Analian kuin heidän poikaystäviensä koko nimet ovat anagrammeja. Mikään muukaan ei ole sitä miltä se näyttää, eivät edes Mariana ja Analia. Romaani on naisten tarinoista koostuva loistelias tilkkutäkki, jossa kaikki menee suloisesti sekaisin ja kankaiden valkoiset ja mustat pilkut lomittuvat toisiinsa.

Maagisesta realismista ja telenovelasta ponnistava romaani kertoo naisista, heidän rupattelustaan ja juoruistaan, pianonsoitosta ja leivoksista, joita he nauttivat iltapäivän hitaina tunteina. Koruompeleen lailla kaunis kirja on ajaton, täynnä mystisiä paikkoja ja vihjeitä. Jokaisen luvun päättävä kuosi tai kuva laajentaa tarinaa edelleen: perhosten siipiä, ristisanoja, karttoja, Ihmenainen ja Bermudan kolmio. Kun kirjan kannet painaa kiinni, korvissa tikittää ompelukone ja iholla tuntee harsimisen pisto, nuppineulan pistot, hyönteisen pistot…

Oma arvioni: ***