Jorma Myllärniemi: Narsismi: vamma ja voimavara

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2006
Sivumäärä: 131 s. 


”Keisarilla ei ole vaatteita!. Satu keisarin uusista vaatteista kuvaa hyvin keskeistä narsistista ongelmaa: minuudeltaan heikon ja itsetunnoltaan epävarman ihmisen häpeäalttiutta ja häpeän pelkoa. Kasvojensa menettämisen pelossa keisari eikä kukaan muukaan uskaltanut tunnustaa, ettei näe taikakangasta. Vasta pienen lapsen huuto rikkoi illuusion ja saattoi keisarin noloon tilanteeseen – siis häpeään, jota hän oli yrittänyt välttää.

Terve narsismi on tärkein voimavaramme, ja se pitää minuuden tasapainossa. Se syntyy pitkälti varhaislapsuudessa vuorovaikutussuhteessa vanhempien kanssa. Häiriöt tässä vuorovaikutuksessa voivat aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä ongelmia, esimerkiksi narsistisen persoonallisuushäiriön.

Jorma Myllärniemi kuvaa, mitä on terve ja mitä sairas narsismi. Miten muodostuvat ne psyyken työkalut, jotka auttavat meitä selviytymään vastoinkäymisistä ja loukkauksista? Miksi taas kovapintainen ja ulkoisesti hyvin menestyvä yhtäkkiä luhistuu ilman selvää syytä? Kirjassa kerrotaan myös, miten erilaiset narsistiset häiriöt voi tunnistaa ja millaista on niiden psykoterapeuttinen hoito.

Oma arvioni: **