Katariina Souri: Pillerinpyörittäjä

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 212 s. 

Kun kuolemansairaaksi tuomittu Iisa yllättäen tervehtyy, hänen elämänsä ajautuu kriisiin. Edes nuori poikaystävä ei saa hänen oloaan virkistymään.

Mannerten välisellä lennolla vierekkäin istutetut Ben ja Oscar käyvät väkinäistä keskustelua. Lentopelosta kärsivän Oskarin oudoista tarinoista paljastuu, että hänen kohtalonsa on elää jokaisessa elämässään saman naisen kanssa, joka aina kuolee ennen häntä. Nyt Oskar on päättänyt ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja pelastaa naisen. 

Oskar yllyttää Beniä lukemaan omaelämäkerrallista romaaniaan karjankasvattaja Rigelistä, joka myös taistelee kuolemaa vastaan. Rigel jää yllättäen leskeksi, mutta päättää vaalia vaimonsa muistoa tavalla, joka ei miellytä muita. Rigel leimataan murhaajaksi ja syntipukiksi. Benin mielestä kertomus on naiivi ja epäuskottava. Hänellä on mielessään ratkaisu Oskarin kohtalonkierteeseen.

Pillerinpyörittäjä on otteessaan pitävä romaani toisiinsa kiertyvistä ihmiskohtaloista. Se on kiehtova kurkistus historiaan, jossa nykyhetki sykkii. Jokainen romaanin henkilöistä pyrkii taivuttelemaan kohtalonsa rajoja. Onnistuvatko he pyrkimyksissään, saavatko he iänkaikkisen elämän – vai pääsevätkö siitä eroon? Pillerinpyörittäjä leikittelee elämän ja kuoleman kysymyksillä, mutta kiinnittyy silti ihmisen ikiaikaiseen tarpeeseen määritellä oman elämänsä rajoja. 

Oma arvioni: **