Valérie Tong Cuong: Pariisissa, sattumalta

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 182 s. 

Marylou on sihteeri ja Paulo-pojan yksinhuoltaja. Hän on myöhässä vuoden tärkeimmästä kokouksesta, sillä taksi juuttuu ensin ruuhkaan ja sitten joku hyppää metroraiteille. Ja juuri kun Marylou pääsee perille, firma räjähtää ja kaikki saavat surmansa - kaikki paitsi Marylou.

Albert on 78-vuotias varakas perheetön mies, jonka syöpä on levinnyt keuhkoihin. Elinaikaa on annettu muutama kuukausi. Vahingossa kuullun keskustelun myötä Albertin näkemys omasta elämästään muuttuu täysin.

Prudence on ollut asianajotoimistossa monta vuotta osakkaana mutta ei vieläkään saa hoidettavakseen isoja asiakkaita. Kollegansa koiran ulkoiluttamiseen hän kyllä kelpaa, siinä hommassa mustasta ihonväristä ei ole haittaa. Tom, menestynyt elokuvatuottaja, on korviaan myöten rakastunut itseään 20 vuotta nuorempaan oikukkaaseen Libbyyn. Hän törmää pyörällään koiraa ulkoiluttavaan naiseen, ja saa sen seurauksena nähdä suhteensa uudessa valossa.

Sitten on vielä Charlie, entinen narkomaani, joka päättää hypätä metron eteen. Koko joukko päätyy samaan sairaalaan, ja päivän päättyessä jokaisen elämä on muuttunut pysyvästi. Romaani on lumoava tarina kadotetuista paratiiseista ja niiden uudelleen löytämisestä. Samalla tapaa kuin maailma on henkilöiden kohdalla joskus nyrjähtänyt raiteiltaan, on sen mahdollista taas toisena hetkenä nyrjähtää uuteen asentoon.  

Oma arvioni: **