Ville Virtanen: Menkää mielenhäiriöön

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2001
Sivumäärä: 189 s. 


Vilho Perho eli Vili elää teini-ikänsä ratsastuspiireissä 70-luvulla, jolloin kaikkea saa panna mikä liikkuu ja paremman puutteessa käy tikapuut, naisten polkupyörä tai Tenojoen naarashauki, mutta kaverin vaimoa ei saa panna yleisellä paikalla.

Varhaispuberteetissa hän säikähtää Manaajaa ja aloittaa sitkeän kamppailun paholaisen kanssa. Kaikkien rakastama kansantaiteilija Multilahja ei saa peloteltua Vilistä huilistia, joten hän ajautuu 80-luvun apinanraivovuosiksi Jorma Kassisen johtamaan Teatterikorkeakouluun. Koska Kassinen karjuu ”Menkää mielenhäiriöön!” ja Morrisonin mukaan rock´n rollin tarkoitus on ”brake on through to the other side” , katsoo Vili tehtäväkseen kulkea kuoleman luukusta, fyysistää hengenlähtö Boromirin roolissa, Taru sormusten herrasta –esityksessä Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeessa. Vili lyö päänsä kivimuuriin, mutta onko hän oikeasti Boromir? Onko pilvi näkyleipää? Entä mihin moraalia tarvitaan? Lisäksi koira, muutama uni ja juttuja kansakoulusta.

Menkää mielenhäiriöön on raju ja vino kertomus 60-luvulla syntyneen kaupunkilaissällin elämästä, ratsastamisesta, Teatterikorkeakoulusta, naisista, kuuluisuudesta, taiteen vaatimuksista ja siitä miten tullaan mielenhäiriön priimusoppilaaksi – kuinkas muuten.

Oma arvioni: **