Kari Häkämies: Rehelliseksi tunnettu

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 286 s. 

Koruttomasta helsinkiläisestä yksiöstä löytyy miehen ruumis. Mies näyttää juoneen itsensä ensin perusteelliseen humalaan, minkä jälkeen hän on ottanut jonkin tappavan pistoksen. Ruumiin vieressä lojuu pistoruisku, ja miehen paidan hiha on kääritty kyynärpään yläpuolelle.

Pian käy ilmi, että kyseessä on hyvin todennäköisesti murha. Keskusrikospoliisin murharyhmän Heikki Söder ja Matti Joronen ovat kokeneita poliisimiehiä, jotka ovat uransa aikana nähneet raakoja väkivallantekoja. Mutta tällä kertaa tapaus järkyttää sekä poliisien että koko maan järjestystä. Asunnosta kuolleena löytynyt mies kuuluu Suomen poliittiseen eliitiin. Poliittinen kohu ja paine mahdollisen syyllisen selvittämiseksi kasvavat hetki hetkeltä, kun murhatutkimuksia johtava Söder tunkeutuu keskelle Suomen eduskunnan ja hallituksen käytäviä. Oman näkökulmansa tarinaan tuo murhatun oikeusministerin avustaja Juhani Airaksinen, joka sotkeentuu myös itse epäilyjen ja tutkimusten vyyhteen. Vaalirahakohu, kuolleen ministerin naissuhteet, tieteellisen lopputyön plagiaattisyytteet, hämärät poliittiset yrityskaupat ja poliittisten suhteiden verkosto sekoittavat entisestään parivaljakko Söderin ja Jorosen tutkimuksia.

Kari Häkämiehen esikoisromaani Rehelliseksi tunnettu on hyytävä dekkari, joka vie syvälle politiikan, menneisyyden sekä ihmissuhteiden keskelle. Se on ensimmäinen Suomessa kirjoitettu jännitysromaani, joka kuvaa aidosti ja asiantuntevasti maamme poliittista toimintaa ja poliitikkojen toimintatapoja, arjen yksityiskohdista suuriin päätöksiin asti. Kari Häkämies (s. 1956 Karhulassa) toimii Hämeenkyrön kunnanjohtajana. Häkämies on tehnyt pitkän uran poliitikkona ja virkamiehenä.

Oma arvioni: **