Deborah Harkness: Lumottu

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2012
Englanninkielinen alkuteos: A Discovery of Witches
Sivumäärä: 644 s. 

Jotakin oli juuri tapahtunut. Jotakin maagista. Ei se mitään ole, minä ajattelin ja marssin päättäväisesti ulos kirjastosta. Oletko ihan varma? kuiskasi pitkään torjuttu ääni.

Diana Bishop on nuori historiantutkija ja tunnetun noitasuvun jälkeläinen. Sukuun kohdistuneiden vainojen vuoksi hän tutkii alkemiaa puhtaasti tieteen keinoin, mutta joutuu pyörtämään päätöksensä löytäessään salaperäisen kadonneeksi luullun käsikirjoituksen.

Dianan lisäksi valtaväestöön sulautuu laaja olentojen eli noitien, demonien ja vampyyrien joukko, joita maaginen kirja vetää puoleensa. Vahvoin loitsuin suojattu käsikirjoitus kätkee arvokasta tietoa kaikkien luotujen syntyperästä ja jopa kuolemattomuuden salaisuuden…

Asia kiinnostaa myös perinnöllisyystieteilijä Matthew Clairmontia, joka siviiliammattinsa lisäksi on 1500-vuotias vampyyri ja intohimoinen darwinisti. Yhdessä he tempautuvat aikarajat ylittävään seikkailuun, joka vie vainoajiaan pakenevan parin aina Ranskasta Yhdysvaltoihin ja menneisyyden Englantiin. Dianan ja Matthewin välistä kiellettyä vetovoimaa ei väkevinkään magia pysty tukahduttamaan, mutta ovatko sen seuraukset niin tuhoisia kuin raivostuneet olennot uskovat?

Historian professori Deborah Harknessin esikoisteos on vangitseva fantasiauutuus, joka koukuttaa historiallisilla yksityiskohdillaan, kiehtovilla henkilöhahmoillaan ja taitavasti rakennetulla tarinallaan. Lumottu on häpeämättömän romanttinen ja nautinnollinen teos, joka palkitsee lukijansa kuin aromikas viini. 

Oma arvioni: Valitsin kirjan luettavaksi ennen kaikkea siksi, että siinä seikkailee ilkeä noita nimeltä Satu Järvinen :) Tähtiä ***