Mikko Vienonen & Timo Lähteenmäki: Koit ny rauhottu!

Teos, 2010
Koit ny rauhottu! kuvaa Salon kaupungin nuorisohistoriaa 1950-luvulta 1980-luvulle pop-ilmiöiden näkökulmasta. Mutta jonkin käpykylän nuorison historia... Ketä kiinnostaa? Koit ny rauhottu! kertoo, kuinka rock'n'roll tuli Saloon poliisisaattueessa, miten ensimmäisen nahkatakkijengin pomoksi päätyi 15-vuotias tyttö ja minkälainen suursota syttyi poikien pitkästä tukasta.

Kirja kertoo, kuinka hippikommuunissa laajennettiin tajuntaa, miten Juice Leskisen bändin nimi kehiteltiin salolaisessa vintissä ja kuinka punk keksittiin Salossa samaan aikaan kuin Lontoossa. Hurjia sekoiluja, yltiöpäisiä hankkeita, kummallisia lehtiä, omalaatuisia poppareita, erikoisia pukeutumisratkaisuja, estotonta kommuunielämää... ja kaiken taustalla soi kirveellä kolhittu rock'n'roll. 

Koit ny rauhottu! on suuri kertomus ruohonjuuritason pop-pioneereista, jotka pyrkivät irti sovinnaisuuden kahleista - tai ainakin ylemmäs sosiaalisilla portailla, tai vähintäänkin rattoisaan ajankuluun - ja saivat siinä sivussa aikaan jotakin enemmän tai vähemmän poikkeuksellista.  

Oma arvioni: Jos olet entinen tai nykyinen salolainen nuori tähän teokseen kannattaa tutustua jo kuvienkin takia:)