Martha Grimes: Vanhat hylkiöt

WSOY, 1993

Scotland Yardin rikostarkastaja Richard Jury tapaa elämänsä naisen, kauniin lesken Jane Holdsworthin, Seurustelu loppuu lyhyeen, kun Jane löytyy kotonaan kuolleena. Jury pidätetään virantoimituksesta, ja hänen on turvauduttava harrastaja-etsivänsä Melrose Plantin apuun. Melrose matkustaa Holdsworthien suvun kotikonnuille Järviseudulle. Hän pestautuu kirjastoon, kuinkas muuten, ollaanhan kuuluisten runoilijoiden kotiseudulla.

Vähitellen selviää, ettei Jane suinkaan ole sukunsa ainoa, jonka äkillisessä kuolemassa on jotain outoa. Mitä tapahtui Janen ex-miehelle, Grahamille, entä kokki Annielle?

Lopulta myös rikostarkastaja Jury ja hänen apulaisensa pääsevät mukaan tutkimuksiin, jotka luontevasti keskittyvät Vanhat hylkiöt –pubiin ja vauraitten vanhusten eläkeläiskotiin Caste Hoween, jonka persoonalliset asukit aina äreästä Adam Holdsworthista alkoholisti-psykologiin Maurice Kingsleyhin tuottavat harmaita hiuksia Lontoon rikoseksperteille. Vähä vähältä menneisyyden verhot kahisevat auki – eikä näky ole mieltä ylentävä.


Oma arvioni: Vanhat hylkiöt on sekä jännittävä psykologinen rikosromaani että humoristisen oivaltava ihmiskuvaus – myös näin toisella lukukerralla, ainakin kun välissä on jo lähes neljä vuotta.