Paul Auster: Näkymätön

Tammi, 2010


Näkymätön on eroottisesti latautunut verevä kertomus  kolmiodraamasta, pakkomielteestä  ja nuoruuden palosta.

On kukkea kevät vuoden 1967 New Yorkissa. Columbian yliopistossa opiskeleva, runoilijan urasta haaveileva 22-vuotias Adam Walker kohtaa eräissä juhlissa arvoituksellisen ranskalaisen Rudolf Bornin ja tämän viettelevän tyttöystävän, Margotin. Uusia kokemuksia janoava Adam on pian täysin kiehtovan pariskunnan pauloissa, mutta saa pettyä ankarasti. Se ihmismielen pimeys, jota Adam joutuu todistamaan, on liikaa nuorelle idealistille. Koko loppuelämänsä Adam hakee oikeutta ja pakenee kiellettyjä tunteitaan.

Kolmen eri kertojan kuljettamana Näkymättömän tarina liikkuu ajassa vuodesta 1967 vuoteen 2007 ja maantieteellisesti New Yorkista Pariisiin ja edelleen kaukaiselle paratiisisaarelle. Taidokkaaseen juonilabyrinttiin sotkeutuvat myös Adamin kaunis sisar, lahjakas opiskelutoveri josta tulee kuuluisa kirjailija, sekä ranskalaiset äiti ja tytär. Pitelemätöntä intohimoa tihkuva romaani tutkii syvällisesti identiteetin, muistin ja kerronnan problematiikkaa.

Oma arvioni: Taidokkaasti rakennettu romaani, joka saa lukijan miettimään, kuka lopulta puhuukaan totta. Voiko kenenkään muistiin luottaa, kun taphtumista on kulunut jo vuosikymmeniä?