Pauliina Vanhatalo: Viittä vailla

Tammi, 2005

Kolmikymppinen Kira on vastikään muuttanut miesystävänsä Tuomaksen kanssa entiselle asuinpaikkakunnalleen. Samaan aikaan kun Tuomas omistautuu uralleen paikallisessa teatterissa, Kira ei tunnu saavan otetta elämästään. 
Luokkakokouksessa Kira saa boolilasillisen kasvoilleen koulukaverilta, jonka nimeä hän ei edes muista. Kun hän tapaa kouluaikaiset ystävänsä, unohduksiin painetut tapahtumat alkavat pyöriä hänen mielessään. Tyttöjengin kiusanteko on johtanut erään ihmisen kuolemaan. Aikuistuessaan tytöt ovat luoneet omat tapansa selviytyä tapahtuneesta. Saijasta on tullut mitä osasi odottaakin, Annesta kaikkea muuta, Irina on luonteelleen uskollisena keskittynyt pitämään hauskaa ja Marjo taas löytänyt turvan uskovien yhteisöstä. 

Tarinassa menneisyys ja nykyisyys kietoutuvat yhteen. Uhreja ja syyllisiä, kiusaajia ja kiusattuja on vaikea erottaa toisistaan, eikä läheisyyden tarve jätä Kiraa rauhaan. Mutta mihin ja kenelle hän tahtoo kuulua, ja mitä hän on tällä kertaa valmis maksamaan? Viittä vailla on jyväskyläläisen Pauliina Vanhatalon (s. 1979) esikoisromaani.

Oma arvioni: Mielenkiintoinen tapahtumien labyrintti, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat.