Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Otava, 2013


Mia Kankimäki jättää 38-vuotiaana päivätyönsä kustantamossa ja lähtee jäljittämään tuhat vuotta sitten elänyttä japanilaista hovinaista ja kirjailijaa Sei Shōnagonia. Hän ei tunne ketään Kiotossa eikä osaa kieltä, mutta hän on lukenut englanniksi Sein Tyynynaluskirjan ja tuntee löytäneensä sielunsisaren: modernin naisen, jonka havainnot elämästä voisivat olla Virginia Woolfin. Sei listaa myös hurmaavia, ärsyttäviä, elegantteja asioita, ja niitä, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

Irtiotto ei ole helppo, mutta uusi elämä imaisee matkaajan nopeasti mukaansa. Hän huumaantuu temppeleistä, kirsikankukista, Kamo-joen itkupajuista, kabuki-teatterista, zen-meditaatiosta, teehuoneista.


Kirjoittavan tutkimusmatkailijan kokemuksista syntyy tositarina, jota lukee kuin parasta romaania. Ihailemaansa hovinaista jäljittäessään Mia Kankimäki havahtuu myös huomaamaan, mitä elämältään haluaa.

Oma arvioni: Itselläni oli suuret odotukset kyseisen kirjan suhteen eikä vähiten sen saaman mediahuomion vuoksi. Pakko kuitenkin myöntää, että jouduin lukemaan samaan aikaan myös muuta kirjallisuutta, jotta jaksoin lukea tarinan loppuun asti. Kirjassa oli toki paljon kiinnostavia elementtejä, mutta paikoin kerronta oli minun makuuni jopa puuduttavan pitkäveteistä.