Maija Haavisto: Makuuhaavoja

Muruja-kustannus, 2012Aiemmin Kai opiskeli kielitiedettä, matkusteli ja haaveili stand up -koomikon urasta, mutta neurologinen sairaus vei hänet vuoteenomaksi. Sen jälkeen kaikki on pysähtynyt paikalleen. Tyttöystävä Helinä, kunnianhimoinen nyrkkeilijä ja kokki, kyllästyi lopulta ja otti hatkat.

Veljestään huolta pitävä Katri on hänkin tyytymätön elämäänsä. Työ naistenlehdessä turhauttaa ja maidenvälinen kaukosuhde koettelee ja, eikä vuosia jatkunut tilanne tunnu etenevän mihinkään. Murhetta aiheuttaa myös saattohoidossa oleva äiti, joka tosin on jo niin monesti ylittänyt lääkäreiden elinaikaennusteet, että ehkä hän ei sittenkään kuole.

Kai kärsii sairautensa takia myös pahasta hyperakusiasta kuuloyliherkkyydestä. Tämä ja kenties vilkas mielikuvituskin saavat hänet kuvittelemaan melkoiset elämäntarinat naapureilleen. Vaan mikä on todellisuus?

Oma arvioni: Romaani, jonka päähenkilön moniin tuntemuksiin on helppo samaistua, jos oma elämänhistoria on sisältänyt samanlaisia elementtejä, kuten itselleni on käynyt. Pikkuasioista ”rutiseville” kirja tarjoaa mahdollisuuden asettaa asioita uusiin mittasuhteisiin.  Sairauksia kammoaville en kirjaa sen sijaan suosittele. Flunssaa potevien kannattaa tarttua tähän vahvasti visuaaliseen teokseen vasta sitten, kun tauti on irrottanut otteensa.