Pauliina Vanhatalo: Lääkärileikki

Tammi, 2007


Tero Kolehmaisen kolmas vuosi lääketieteen opiskelijana alkaa huonosti: tenttijännitys kasvaa lähes sietämättömäksi ja ensimmäiset tutkimuspotilaat vievät luottamuksen siihen, että Tero kykenisi käsittelemään sairaita sen paremmin kuin vähäisiä ihmissuhteitaan sairaalan ulkopuolella. Vain koe-eläinkeskuksen siat, joita Tero hoitaa, reagoivat häneen toivotulla tavalla.
 Helena, ikääntyvä syöpäpotilas, odottaa sairaalahuoneessa leikkausta, kun Teron ja Helenan tiet hetkeksi risteävät. Vaikka tapaaminen merkitsee Terolle ainoastaan askelta syvemmälle osaamattomuuteen ja epävarmuuteen, Helenalle se antaa uuden suunnan kohti kauan kadoksissa ollutta omanarvontuntoa.
Teron elämässä kaiken muuttaa Sissi, nuori nainen, joka ei kaihda Teron otteita. Alkaa lääkärileikki, jonka roolit etsiytyvät Teron opiskelija-asunnosta sairaalan käytäville ja potilashuoneisiin.

 Lääkärileikki vie lukijan maailmaan, jossa sairaat eivät aina tahdo olla potilaita, eivätkä potilaat välttämättä ole sairaita. Romaani on kertomus myötätunnosta ja kivusta, jota ei voi lääkitä pois, mikäli tahtoo rakastaa.

Oma arvioni: Inhimillinen kertomus elämän kipupisteistä ja niiden paljastumiseen liittyvästä pelosta.