Raisa Cacciatore & Samuli Koiso-Kanttila: Pelastakaa pojat!

Minerva, 2012


Hyvinvoivista pojista hyvinvoivia miehiä!Tämä kirja haluaa lisätä ymmärrystä pojista. Kirjan viesti on, että monet pojat käyttäytyvät käsittämättömästi, saavat vanhempansa ymmälleen, eivätkä sovi sovinnaisiin muotteihin. Pojat rikkovat sääntöjä ja totuttuja tapoja ja haastavat usein voimakkaasti ympäristöään. Mieheksi kasvaminen merkitsee monia haasteita: vaaditaan tietoa, taitoa, rohkeutta, pettymysten sietämistä, menestymistä ja riskinottoa. Tosi miehen -myyttien jyllätessä moni nuori mies kokee valtavaa riittämättömyyttä. Joka hetki hän rakentaa kokemusta itsestään, mieheydestä ja maailmasta. SIksi poikien ominaisuuksia ja tarpeita on syytä tarkkaan pohtia ja kuunnella.
Kirja avaa silmiä näkemään hälytysmerkkejä poikien elämässä. Se tahtoo pukata vanhempia, kasvattajia ja päättäjiä toimimaan siihen suuntaan, että mahdollisimman monen pojan elämä olisi iloista ja elämisen arvoista. Kirja haluaa herättää myös keskustelua ja rohkaista tositoimiin niin, että poikien syrjäytyminen terveydestä, koulutuksesta, ihmissuhteista ja koko elämästä voitaisiin estää.
Poika tarvitsee ennen kaikkea lähelleen jonkun, joka opettaa niin itsetuntoa kuin itsehillintääkin. Paljon hyvää voi tehdä aikuinen, joka hyväksyy, sanoo hyväksi ja uskoo siihen, että poika pärjää.
Tekijöiden vahva asiantuntemus, tuore tutkimustieto, lämmin huumori ja poikien puolesta innostunut sydän ovat synnyttäneet tämän painavan puheenvuoron, jonka avulla voi löytää langanpäitä ja eväitä kohdata tuo haastava ja hurmaava poika.
Oma arvioni: Kirja, joka jokaisen poikalapsen vanhemman tulisi lukea. Mutta monipuolisella teoksella on paljon annettavaa kaikille kasvattajille ja poikien hyvinvoinnista kiinnostuneille.