Kati Tervo: Jääkaapin henki. Kertomuksia keittiöstä, ruuasta ja elämästä.

WSOY, 2011

Kati Tervon humoristisissa tarinoissa perataan, ruoditaan ja kiehautellaan elämää keittiön kautta. Miksi sitruunanlohko ruiskii aina silmään? Miksi kortteleita kiertää jäätelöauto muttei yhtään vihannesautoa? Mitä anopilta voi oppia ja mikä on miehen paikka? 

Keittiöstä on lähdetty sotaan, keittiössä on rakasteltu, keittiössä on päästetty sisäinen marttyyri valloilleen. Keittiö-ja ruokamuistoissa palataan lapsuuteen, mummulan karkaileviin sikoihin, ukin tassikahveihin ja äidin verilettuihin. Nuoruudessa keittiö palveli hiusvärjäämönä, kunnes kaalikeitosta heräsi rakkaus ruoanlaittoon ja jääkaappiin. Keittiösattumusten takaa löytyy elämänvaiheiden tarina.

Kirjailijaperheen keittiö on naisen valtakuntaa, mutta reviirille alkavat tunkea sekä mies että poika. Kati Tervolla on tarkka silmä, hymyilevä kynä ja ennen kaikkea salliva asenne. Hänkin taistelee jääkaapin öistä kutsua vastaan. 


Oma arvioni: Pakinamaiset lyhyet jutut elämän pienistä sattumuksista, arkisista asenteista ja tietysti kodin sydämestä, keittiöstä ovat viihdyttävää luettavaa. Tervolla on ironisen lämmin asenne itseensä ja perheeseensä, joten tarinat ovat elämänmakuisia ja nostattavat herkästi hymyn huulille – ja osa niistä saa myös veden herahtamaan kielelle.