Annika Luther: Opettajainhuone

Teos & Schilds & Söderströms, 2013


Eräänä elokuun aamuna äidinkielenopettaja Magdalena herää ahdistukseen: kesäloman viime hetket ovat menossa ja lukukausi alkamassa suunnittelupäivällä. Koulun rehtori Mikaela Mattfolk toivottaa opettajat tervetulleiksi, Toven, kunnianhimoisen kieltenopettajan, eläkeikää lähestyvän Mirrin, jolla on erityistä lahjakkuutta ilkeyteen ja myrkyllisiin pistoihin, Camilla Camilla Ramm-Steinin, joka on oveluudessaan voittamaton, ja Max Morosoffin, koulun suosituimman opettajan joka saa kaiken lisäksi oppilaat tottelemaan ja Fredrik Svanholmin, joka on tulokas, matematiikanopettajan viransijainen ja aiemmin työskennellyt liike-elämän palveluksessa.

Aivan aluksi jaetaan vapaaehtoisille luottamustehtävät: ketkä vastaavat kahvikassasta, Lucia-päivän juhlallisuuksista, juhlakomiteasta. Ja samalla heräävät vanhat kaunat, uudet rakkaudet, toiveet ja käy ilmi että yksinkertaisista asioista on helppoa tehdä todella monimutkaisia: tarvitsee vain ryhtyä.

Annika Luther, joka itsekin toimii opettajana, on kirjoittanut työelämästä ja kouluarjen ristivedoista ajankohtaisen ja hillittömän hauskan aikalaisromaanin.

Oma arvioni: Tarkkanäköinen kuvaus koulutyön arjesta iloineen ja suruineen. Vaikka kirja onkin perusvireeltään positiivinen, on tarinassa mukana myös tummia sävyjä – kuten elämässä yleensäkin. Pidin kirjasta kovasti ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille koulumaailmasta kiinnostuneille.