Maija Haavisto: Hankala potilas vai hankala sairaus: Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Finn Lectura, 2011


Homesairaudet, fibromyalgia, histamiini-intoleranssi, krooninen mykoplasma, lisämunuaisen vajaatoiminta, lääkepäänsärky, hypoglykemia, gluteeniyliherkkyys... On lukuisia kroonisia sairauksia, joita pidetään kiistanalaisina, jotka diagnosoidaan useimmiten väärin tai joiden vaikeus tai yleisyys ovat aliarvioituja. Tutummatkin vaivat MS-taudista selkärankareumaan saattavat lääkäriltä jäädä tunnistamatta. Vaikka diagnoosi löytyisikin, hoito voi jäädä retuperälle. 

Hankala potilas vai hankala sairaus on runsas tietopaketti, jossa käsitellään näiden sairauksien lisäksi niiden hoitoja lääkkeistä ravitsemukseen, diagnoosin tekemistä sekä pitkäaikaissairauksiin liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Avarakatseinen, mutta toisaalta kriittisestä näkökulmasta kirjoitettu teos on tarkoitettu sekä lääkäreille että potilaille - etenkin vielä selvittämättömistä oireista kärsiville, mutta myös jo diagnoosin saaneille. Kirjan lopusta löytyy laaja lähdeluettelo.

Kirjan kotisivut ja kirjaan liittyvä blogi löytyvät osoitteesta www.hankalapotilas.net

Oma arvioni: Kirja on monipuolinen tietopaketti, joka toimii erinomaisesti hakuteoksena. Lukija voi löytää yllättäviäkin yhteyksiä erilaisten oireiden väliltä. Kuten lääkärikirjoja lukiessa usein käy, tätäkin teosta lukiessa saattaa itsestään löytää yhden jos toisenkin sairauden merkkejä, mutta diagnooseja ei sentään pelkästään tämän teoksen perusteella kannata tehdä.