Timo Koivurova & Elina Pirjatanniemi (toim.): Ihmisoikeuksien käsikirja

Tietosanoma, 2013


Ihmisoikeuksien käsikirja on yleistajuinen, kattava esitys ihmisoikeuksista. Ihmisoikeuksien kehityksen, nykytilanteen ja tulevaisuudennäkymien lisäksi kirja käsittelee käytännönläheisesti ja monipuolisesti eri ihmisryhmien oikeuksia: muun muassa lasten, työntekijöiden, nnnaisten, maahanmuuttajien, alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen ihmisoikeuksia. Huomioon on otettu myös politiikkaan, yritystoimintaan ja ympäristönsuojeluun liittyvät ihmisoikeuskysymykset. Ihmisoikeuksien seurannan ja valvonnan kansalliset ja kansainväliset mekanismit avataan selkeästi ja ytimekkäästi.

Kirja on tarkoitettu kaikille ihmisoikeuksista kiinnostuneille ja niistä tietoa tarvitseville, muun muassa opettajille, sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville, viranomaisille, kansalaisjärjestöille ja yhteiskunnallisissa tehtävissä toimiville. Se soveltuu erinomaisesti myös näiden alojen oppikirjaksi.


Oma arvioni: Painava opus niin sisällöltään kuin muutenkin. Tietoa tästä järkälemäisestä teoksesta ei todellakaan puutu. Vaikka käsiteltävät asiat eivät yksinkertaisia olekaan, kirjan teksti on yllättävän helppolukuista. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille ihmisoikeuksista kiinnostuneille alaan tai asemaan katsomatta.