Vappu-Tuuli Fagerson: Special Edition

Elisa Kirja, 2014

Olen kaukana nerosta. Se vika usein on vammaisena olemisessa, että ollakseen hyvä jossakin, pitää olla ilmiömäisen hyvä: Forrest Gump juoksee kuin riivattu, Sademies laskee kortit pokeripöydässä ja Stephen Hawking löytää mustat aukot. Normaali tietotaitotaso ei riitä mihinkään. Ainut harmillinen piirre pyörätuoleissa on dramaattisten poistumisten hankaluus. Seurustelusuhteessa on hyvä olla mahdollisuus lukkiutua vauhdikkaasti esimerkiksi vessaan. Se on käytännöllistä, jos on tarpeellista ottaa aikalisä ja miehen pitää sovitella oven läpi. Monet myös liittävät pyörätuolien käyttäjät laitosmaailmaan ja pukevat nämä mielikuvissaan ilmeettömiin kaapuihin. Ei ihme, jos paljaan dekolteen vilahtaminen aiheuttaa reaktioita. Vappu nauttii elämästään ilmaisjakelulehden toimittajana ja elämäntaitoluennoitsijana. Hän oivaltaa, että lista asioista, jotka haluaa tehdä ennen kuolemaansa, on syytä tehdä hyvissä ajoin. Toteutuvatko kaikki suunnitelmat? Hyvää nostetta juuri alkaneeseen kesään tuovat ainakin pomon suoma mahdollisuus debytoida kolumnistina, maailmanpyöräajelu ja luottoystävä Sami, joka näyttää hautovan mielessään ajatuksia muustakin kuin pelkästä ystävyydestä. Vapun nelipyöräinen elinkumppani, pyörätuoli, on kaikessa pelkkä sivuseikka. Special Edition on rempseä kertomus nuoren naisen arjesta, pinttyneistä ennakkoluuloista ja mediamaailman ilmiöistä. Se perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin.

Oma arvioni: Kirja oli kepeyden ja sujuvan kerronnan vuoksi miellyttävää luettavaa. Se oli suorastaan pakko ahmia kerralla. Monessa kohdassa nauraa hykertelin – en siksi että tilanteet olisivat sinänsä olleet erityisen huvittavia, vaan siksi että monet kirjassa kuvatut ”kohtaamiset” ovat tuttuja minullekin. Liikunhan Vapun tavoin nelipyöräisen kumppanin eli pyörätuolin kanssa.  Kirja sopii mainiosti kannustukseksi liikuntavammaisille nuorille, mutta itse suosittelen sitä erityisesti niille näennäisesti vammattomille kanssakulkijoille, jotka voivottelevat ja säälivät meitä vamman vuoksi kärsimään joutuvia raukkoja. (Siis, mistä näitä virheellisiä oletuksia oikein tulee…) Vappu osoittaa tarinallaan, että vamman kanssa eläminen on tavallista elämää iloineen ja suruineen. Omien ennakkoluulojensa tuulettamisen voi hyvin aloittaa tämän mainion kirjan lukemisella.
Kirjasta voisi toki kirjoittaa paljon enemmänkin, mutta en halua paljastaa liikaa sen sisällöstä. Kannattaa siis suunnata tänne ja lukea Vappu-Tuuli Fagersonin erityisen avartava esikoisteos vaikka heti.