Petri Karra: Kohtalonohjaaja

Gummerus, 2011


Hyytävä kirjallinen trilleri

P
eterin ja hänen vaimonsa elämä romahtaa, kun heidän parikymppinen poikansa katoaa kanoottiretkellä. Äsken kaikki oli hyvin, ja äkkiä kaikki on mennyttä. Peter vaeltaa talossaan, jonka jokainen esine huutaa pojan poissaoloa. Käydessään läpi pojan tavaroita hän löytää yllättäviä asioita. Käynnistyy hengästyttävä tapahtumasarja, joka vie Peterin täysin odottamattomiin tilanteisiin. Hän joutuu pohtimaan kuka hänen poikansa oli ja tajuaa lopulta, ettei hänellä edes ole aavistusta kuka hän itse on. 

Kohtalonohjaaja on kirjallinen trilleri, psykologinen jännitysnäytelmä ja eksistentiaalinen toimintaseikkailu. Tarina yllättää niin henkilönsä kuin lukijansa kerta toisensa jälkeen. Se yhdistää taitavasti noir-estetiikkaa, korkeakirjallisuutta ja jännityskertomusta. Lopputuloksena on tummasävyinen romaani, joka on älyllinen kuin Paul Auster, alkuvoimainen kuin Jouko Turkka, surrealistinen kuin David Lynch ja piinaava kuin Alfred Hitchcock. 

Oma arvioni: Kirjan lukeminen herätti ristiriitaisia tunteita. Alussa pidin siitä kovasti, mutta lukemisen jatkuessa päiväkausia, mikä ei ole lainkaan minulle tyypillistä, tunnelma jotenkin latistui. Jos lukisin nyt kirjan toistamiseen tiiviimmässä tahdissa, voisin hyvinkin päätyä toisenlaiseen arvioon. Monisävyisyydessään ja yllätyksellisyydessään kiinnostava romaani, jota voin suositella lämpimästi psykologisesta viihdekirjallisuudesta pitäville.