Timo Sandberg: Mustamäki

Karisto, 2013


Eletään kansalaissodan jälkeistä tulenarkaa aikaa, Suomi kärvistelee kieltolain kourissa. Lahden Metelinmäeltä löydetään ammuttu miesj – a muutaman päivän päästä toinen. Etsiväkonstaapeli Otso Kekki arvelee tapauksia pirtuporukoiden välienselvittelyiksi, kunnes löytää molemmilta kuolleilta yhteyksiä Veraan, venäläistaustaiseen kaunottareen. Kansalaissodan jälkimainingeissa tärkeämpää tuntuu olevan se, että miesten epäillään levittäneen öisin punaisten lentolehtisiä. Poliisipiireissä Kekkiä pidetään puolueellisena, ja hänet siirretään pois tapausten tutkinnasta. Tilanne ei silti jätä Kekkiä rauhaan: onko sota sittenkään kaikkien osalta ohi?

Vetävä historiallinen rikosromaani sijoittuu 1920-luvun kahtia jakautuneeseen Suomeen. ristiriitojen ja kaunojen piinaama kansa yrittää jatkaa elämää sodan muistot seuranaan – iloa ja unohdusta haetaan pirtusta ja rehevistä jutuista.

Mustamäki on Timo Sandbergin neljästoista aikuistenromaani ja uusi aluevaltaus. Terävästi luonnosteltu ajankuva ja sävähdyttävä juoni hakevat kotimaisessa rikoskirjallisuudessa vertaistaan.

Oma arvioni: Täytyy tunnustaa, että kyseinen kirja olisi todennäköisesti jäänyt lainaamatta, jos olisin lukenut takakannen tekstin. Mutta ajattelin vain, että tuossahan on Sanbergin teos, jota en ole vielä lukenut, joten nappasin kirjan hyllystä – aihetta tai sisältöä sen kummemmin miettimättä. No, kirjan jännityksellinen anti ei ollut kovinkaan vahva, mutta historiallisena poliisiromaanina teos oli kuitenkin lukemisen arvoinen. Historiasta kiinnostuneille voin sitä jopa suositellakin.