Ville Virtanen: Hevosen taju

Teos, 2013


Hevosen taju on kahden hevoshullun, Flon ja Eliaksen rakkaustarina. Flo ja Elias ovat löytäneet toisensa jo teineinä. Nyt he vetävät Euroopan parasta hevoskauppatallia. 

Kysymättä tallin pihalle ilmestyy hevosenkuljetusauto sisällään hopeanvärinen akhaltektamma. Olento on urheiluhevoskauppiaan näkökulmasta arvoton mutta täräyttävän kaunis ilmestys. Ja tuliaisinaan tammalla on valovoima, hevosen henki, yksikkö puhdasta rakkautta, joka mullistaa hevoskauppiaiden arjen perin juurin.

Ville Virtanen on kirjoittanut väkevän melodraaman ihmistä suuremmista voimista. Samalla Hevosen taju on pysäyttävä kuvaus huippuhevoskaupasta – ja ennen kaikkea rakkaudentunnustus hevoselle, vilpitön anteeksipyyntö tuolle olennoista jaloimmalle. 

Oma arvioni: Olin odottanut tämän kirjan lukemista pitkään, kunnes sen viikko sitten sattumalta kirjastosta löysin.  Kirja kannatti kyllä ehdottomasti lukea, vaikka se ei kaikilta osin odotuksiani täyttänytkään. Kieli oli rönsyilevän runsasta, mutta samalla myös valitettavasti lukuisten virheiden sävyttämää. Hevosen taju on kuitenkin persoonallisuudessaan kiehtova lukuromaani varsinkin aikuisille hevoshulluille.