Pekka Hiltunen: Iso

WSOY, 2013Anni Kantto on 37-vuotias, hyvin fiksu, hyvin lihava ja hyvin terve. Hänellä on vain yksi ongelma: muu maailma.

Pienessä tamperelaisyksiössä asuvalla isolla naisella on kaksi korkeakoulututkintoa mutta ei työtä. Hänellä on älyä ja sanavalmiutta mutta ei parisuhdetta, paljon sanottavaa mutta vähän ihmisiä joille puhua.

Tätä kaikkea Anni miettii öisin
vuoteessaan ja päivisin painonhallintaryhmässä: Miksi moniarvoisessa maailmassa lihavien syrjintä vain kiihtyy? Kuinka lihavuudesta on tullut sairaus, vaikka tilastot osoittavat muuta? Mistä lähtien vaaka on sanellut ihmisarvon?

Kun kaikkialla julistetaan sotaa lihavuutta vastaan, Annin mitta täyttyy. Nyt on ison ihmisen hetki kasvaa kokonsa mittaiseksi. 

Iso on väkevä romaani lihavuudesta, häpeästä ja ihmiskunnan pakkomielteestä painoon. 

Oma arvioni: Iso romaani, isoista teemoista. Hiltunen yhdistelee faktaa ja fiktiota taitavasti. Pidin kirjasta kovasti - paras tällä kesälomalla lukemani kirja, ainakin toistaiseksi. Suosittelen kirjaa etenkin kaikille isokokoisille naisille, mutta myös niille, jotka ihannoivat laihuutta. Saattaa olla, että tämä teos saa mielenne muuttumaan.