Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus

Atena, 2009


”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut onnelliseksi.” Tuu-tikki, Taikatalvi

M
uumipappa pakenee arjen tuttuutta hattivattien seuraan, Nuuskamuikkunen vaeltaa Yksinäisille vuorille. Muumipeikko muuttuu taikurin hatussa toisenlaiseksi ja joutuu miettimään identiteettiään. Muumi-kirjat pohdiskelevat meille kaikille tuttuja kysymyksiä: Kuka minä oikeastaan olen? Mikä on minun paikkani täällä?

Muumit ja olemisen arvoitus kiinnittää lukijan huomion Tove Janssonin mestarillisten saturomaanien filosofiseen puoleen. Mitä tekemistä muumeilla, Nuuskamuikkusella ja Vilijonkalla on Kierkegaardin, Heideggerin ja Sartren kanssa. Mitä annettavaa heillä on lukijalle, joka painii oman elämänsä peruskysymysten kanssa? Lähde mukaan tutkimusmatkalle – jos uskallat.

Oma arvioni: Muumilaaksosta tuttuja hahmoja tarkastellaan uudesta näkökulmasta – filosofin silmälasein. Mielenkiintoisia ja syvällisiä kirjallisia pohdintoja muun muassa vaikeista valinnoista, olemisen aitoudesta ja ulkopuolisuuden tunteesta täydentää Tove Janssonin hieno alkuperäiskuvitus. ”On niitä, jotka jäävät ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.” – Muumilaakson marraskuu