Katherine Pancol: Kilpikonnien hidas valssi


(Bazar, 2012)Romaanissa Krokotiilin keltaiset silmät saimme tutustua Joséphineen, keski-ikäiseen historiantutkijaan, joka totuttelee avioeron jälkeiseen elämään ja itsenäisyyteen. Hänellä on kaksi teini-ikäistä tytärtä kadehdittavan kaunis ja sulavakäytöksinen sisko Iris. Kohdatessaan elämän eteen tuomia vaikeuksia Joséphine löytää itsestään yllättäviä voimavaroja ja huomaa pärjäävänsä. Hän tekee erikoisen sopimuksen siskonsa kanssa: Joséphine kirjoittaa historiallisen romaanin, mutta Iris-sisko saa kaiken kunnian. Kirja julkaistaan, mutta erilaisten sattumusten jälkeen suositun kirjailijan oikea henkilöllisyys paljastuu.


Nyt Joséphine on löytänyt oman tapansa elää: hän kirjoittaa, tekee töitä, miettii rakkausasioitaan ja elää arkea tyttäriensä kanssa. Kilpikonnien hitaassa valssissa elämä tuo jatkuvasti eteen uusia, ihmeellisiä asioita.


Oma arvioni: Vaikuttava tarina naisesta, joka opettelee tuntemaan itseään ja toisia ihmisiä - kuin hidas kilpikonna valssin pyörteissä. Kirjassa on lukuisia persoonallisia hahmoja. Vaikka tästä teoksesta kovasti pidinkin, oli siinä mukana myös muutama minua hieman häiritsevä elementti. Realistisuus kärsi jonkin verran henkimaailman ainesten sekoittuessa muuten uskottavaan kerrontaan. Täytynee lukea tuo ensimmäinen osakin, kunhan se joskus silmiin osuu...