Katja Kettu: Kätilö

WSOY, 2011


Katja Ketun palkittu menestysromaani taikoo esiin vaietun historian, vankileirien ja saksalaissotilaiden sotamorsiamien Suomen.

K
ätilö on tosipohjainen kertomus suomalaisnaisen ja SS-upseerin yhteentörmäyksestä Lapin sodan kynnyksellä. Se on väkevä todistus siitä mihin ihminen on valmis rakkauden tähden.u

Petsamo, kesäkuu 1944. Kätilöllä on punikkina lahdatun isänsä kiihkeä veri. Hän on jo lapsena rikkirevitty maho hyljäke, joka tuntee välilihojen ja karboliveden maailman. Kunnes hän törmää mieheen, saksalaisluutnanttiin kiillotetuissa SS-saappaissa. Ja mies näkee hänet, jälkeisissä pestynä, purtu napanuora hampaiden välistä roikkuen. Mies katsoo niin kuin ei kukaan ennen. Rakkaudessaan nainen on valmis seuraamaan miestä leirille, johon tämä komennetaan, kulkemaan vaikka läpi koko Jäämeren rannat.

Oma arvioni: Kätilö on kirja, jonka olin ajatellut lukea jo kauan sitten, mutta vasta nyt onnistuin saamaan sen käsiini. Kyseessä on rumankaunis rakkaustarina – kertomus, joka hätkähdyttää. Romaania on kehuttu vuolaasti, eikä syyttä, Katja Kettu kirjoittama kieli on voimakasta, rajua ja rikasta. Alistetut ja julmasti kohdellut naiset kuvataan vahvoina. Heillä on oikeus rakastaa poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta.