Elina Halttunen: Syysvieraita

Teos, 2013

Aili oli nähnyt neljäkymmentäneljä tähdenlentoa. Jokainen vastasi yhdessä vietettyä vuotta Oskari Falkin kanssa, kaksin vietettyä yksinäistä aikaa, kaunista ja kiihkeää aikaa. Kuinka nopeasti ne olivat ohi, päivät, odotuksen hetket ja täyttymyksen raukeat yöt. Pehmeät, samettiset elokuun yöt, sellaisena oli Oskari lähtenyt, eikä Aili enää nähnyt tähtiä. Ne olivat pudonneet puutarhaan, pihoille, kaduille kuin lasinsirpaleet, jotka rapisivat kenkien alla.


Aili Plyhm oli Oskari Falkin rakastajatar lähes viisi vuosikymmentä. Viimeisenä tahtonaan Oskari määräsi Ailille huoneiston Helsingin Uudenmaankadulla, minne Aili muutti sodan jälkeen. Asunnon lisäksi testamentti sisälsi Ailille osoitetun, sinetillä varustetun kuoren, jota ei koskaan avattu.

Nyt on tietojen aika tulla julki. Neljä naista, neljä miestä ja viisi rakkaustarinaa kietoutuu tiiviisti yhteen kesän kuluessa, syksyn vääjäämättä saapuessa ja salaisuuksien avautuessa. 

Syysvieraita on romaani rakastajista ja rakastetuista, perheestä ja suvusta. Se on kertomus valheista, vihasta, yhteenkuuluvuudesta ja ystävyydestä sekä elämän yllätyksellisestä voimasta ja vapauttavasta anteeksiannosta. 

Oma arvioni: Halttusen Syysvieraita on vahva romaani, jossa eri sukupolvet elävät yhteistä tarinaansa. Kirjan kieli on täyteläistä ja eheää. Tarinaa kuljetetaan niin, että ratkaisu selviää vasta loppumetreillä – ja hyvä niin. Tätä romaania voi suositella kaikille sukudraamasta kiinnostuneille.