Jussi Siirilä: Kaikkien aikojen tarina

Gummerus, 2014

Kirjailijaa ei pysäytä kukaan, sillä hän toteuttaa jumalallista tehtäväänsä.

P
ettynyt kirjailija Hannu Mäkäräinen päättää luopua tykkänään kirjoittamisesta ja lähtee pakoon pohjoiseen. Kun yritteliään miehen taidedokumentti thaimaalaisista marjanpoimijoista ei ota tuulta alleen, hän lannistuu. Kuin ihmeen kaupalla hän törmää kuppilassa Forsiin, jolla on niin huikea tarina, että se on pakko ikuistaa jälkipolville. Forsin työnantaja on röyhkeästi valjastamassa koko Lappia markkinatalouden käyttöön.  Kirjailija ryhtyy työhön: hän vääristelee, liioittelee ja huijaa.

Uhriksi joutuu myös kylähullu Ruttu, joka seilaa järveä itse rakentamallaan lautalla.  Mäkäräinen varastaa Rutun tarinan saamelaisesta isoisästä 1930-luvun Saksassa. Saamelaiset on rahdattu Berliinin eläintarhan vetonaulaksi hottentottien ja pygmien rinnalle. Berliinin yöelämä huokuu dekadenssia lopun ajan tunnelmaa, kun pitkästynyt eliitti huvittelee läpi yön. Hitlerin vaalimainokset koristavat katuja ja laittomat natsipartiot vaientavat toisinajattelijoita.

Kirjailija Jussi Siirilä vie lukijan mehukkaiden satiiristen tarinoiden maailmaan. Toinen toistaan hulvattomammat seikkailut kieputtavat tekstiä kuin pyörremyrsky. Ahneus, turhamaisuus ja epäinhimillinen hyväksikäyttö saavat piiskaa kirjailijan kädestä.


Oma arvioni: Aluksi pidin tarinasta kovasti, mutta välillä oli vaikea pysyä menossa mukana. Asiaan vaikutti tietysti se, että luin kirjaa poikkeuksellisen pienissä pätkissä.