Kjell Westö: Kangastus 38

Otava, 2014


A
sianajaja Claes Thune on palkannut Matilda Wiikin konttoristiksi pieneen toimistoonsa. Nainen suorittaa kaikki tehtävät moitteettomasti, mutta hänessä on jotain arvoituksellista. Hiljattain eronneen Thunen elämän kiintopiste on kuuden ystävyksen Keskiviikkoklubi, joka kokoontuu väittelemään politiikasta. 

Kun kerho kokoontuu Thunen toimistossa, Matilda tunnistaa äänen menneisyydestään. Pintaan nousevat piinaavat muistot vankileireiltä, eikä entiseen ole enää paluuta. Yöllä kuvat tulivat väkisin, ensimmäistä kertaa aikoihin. Matilda oli ollut mukana ensimmäisessä kuljetuksessa.

Oma arvioni: Kangastus on hieno ja vaikuttava historiallinen romaani, jota ei ole syyttä palkittu. Tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Helsinki. Kirjan tapahtumat keskittyvät vuoteen 1938, mutta toki teoksessa katsotaan paljon myös taaksepäin. Viihdyttävän lukuromaanin henkilögalleria on värikäs ja huolella rakennettu ajankuva uskottava. Pidän yleisesti Westön tuotannosta – etenkin hänen historiallisista suurromaaneistaan enkä joutunut pettymään nytkään. Suosittelen Kangastusta lämpimästi kaikille historiallisen kaunokirjallisuuden ystäville. 

P.S. Tämän hienon romaanin lukeminen kartutti marraskuun lukuhaastetta kaikkiaan 334 sivua. Kaunokirjallisuutta on luettuna tähän mennessä yhteensä 1423 sivua.