Jari Järvelä: Särkyvää

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 221 s.


”Kaikkien elämässä on ratkaiseva hetki. Tienristeys. Tämä oli minun.”

Kun on yrittänyt polttaa kotitalonsa, jossa vaimo ja lapset nukkuvat, on parasta hypätä lähimmän menopelin rattiin – joka tässä tapauksessa löytyy vuoden 1977 Lada 1200L:stä – ja painaa kaasu pohjaan.

Teemu on lihava keski-ikäinen mies, joka kuuluu riskiryhmään muutenkin kuin painonsa puolesta: hän on päättänyt tehdä itsemurhan. Koko elämänsä Teemu on pyrkinyt täyttämään muiden toiveet ja odotukset, mutta itse hän ei ole juuri saanut ymmärrystä osakseen. Siinä missä hän on nähnyt tähden, vaimo on nähnyt mädäntyneen omenan, siellä missä Teemu on tuntenut tuulahduksen suomalaisen yleisurheilun kulta-ajalta, muut ovat haistaneet vain roskikseen kelpaavat virttyneet satiinisortsit.


Nyt Teemu matkaa kohti Espanjaa aikomuksenaan päättää päivänsä miehekkäimmällä mahdollisella tavalla: antautumalla sonnien seivästämäksi Pamplonan kujilla heinäkuisessa härkäjuoksussa. Pelkääjänpaikalla istuu pitkänhuiskea liftarityttö ja takakontissa lojuu pahvilaatikko, joka pitää sisällään koko hänen elämänsä, kaikki ne hetket jotka ovat tehneet hänestä  hänet.

Oma arvioni: Omintakeinen matkakertomus, jossa kuljetaan samanaikaisesti menneessä ja kohti tulevaa. Itseironiaa ja huumoria ei tästä tragikoomisesta romaanista puutu. Järvelän uusinta teosta voi suositella etenkin kaikille parisuhteessa eläville, mutta sopii se toki luettavaksi sinkuillekin.