Silvia Avallone: Teräs

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2014
Italiankielinen alkuteos: Acciaio 
Suomentanut: Taru Nyström 
Sivumäärä: 427 s.

Romaanin tapahtumapaikka, toscanalainen rannikkokaupunki Piombino, on kuihtuvan terästehtaan ympärillä kohoavien vuokrakasarmien maailma. Horisontissa siintää Elban lomasaari, kuin lupauksena paremmasta elämästä.

Kolmetoistavuotiaat sydänystävät Anna ja Francesca kasvavat naisiksi ankeassa ja väkivaltaisessa ympäristössä, jota kansoittavat syrjäytyneet perheet, huumekaupan pikkutekijät, osa-aikavarkaat, terästyöläiset, tyhjäntoimittajat ja paosta haaveilevat nuoret.

Annan ja Francescan ystävyyteen mustasukkaisuus ja väärin ymmärretyt tunteet tekevät särön. Omanlaistaan draamaa käy läpi Annan komea mutta turhautunut isoveli Alessio, joka työskentelee päivät pitkät tulikuumassa terästehtaassa eikä keksi vapaa-aikanaan kovin mielekästä tekemistä.

Silvia Avallone maalaa värikkään freskon koko naapurustosta, jota uhkaa toimeentulon menetys. Vahva tarina, koskettavat henkilöhahmot ja Silvia Avallonen kaunis, sensuelli kieli tekevät teräksestä unohtumattoman lukuelämyksen.

Oma arvioni: Teräs on nuoren kirjailijan (s. 1984) hieno ja vahva esikoisromaani. Teos ei ole matkailumainos Italiasta, vaan jotakin ihan muuta. Se on yhteiskuntakriittinen kuvaus työväenluokan elämästä ja rakkaudesta. Teoksen kesäinen tunnelma saa lukijan kaipaamaan jo suloista suvea.