Maija Haavisto: Sisimmäinen

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 282 s.

Kolmikymppinen toimittaja Inari on jättänyt – yhtä asiaa lukuun ottamatta – menneisyytensä miehenä taakseen. Omana itsenään hän on joutunut etsimään paikkaansa niin ihmissuhteissa, vaatekauppojen sovituskopeissa kuin työelämässäkin, mutta ajan myötä arki hakeutuu turvalliseen uomaansa. Tympäännyttyään rikoksista kirjoittamiseen Inari aloittaa työt yhteiskunnallisessa Vilma –naistenlehdessä.

Kun eläinsuojelujärjestö PETA:n Suomen osasto väittää pystyvänsä lukemaan eläinten ajatuksia, lähtee Inari tutustumaan älykkääseen Elviira-lampaaseen ja tutkija Reijaan. Hän toivoo saavansa Vilmaan aiheesta jymyjutun, mutta yllättäen Reija katoaa. PETA:n toimintaan sotkeutuva Inari huomaa pian katoamisen olevan vasta alkua vaikeuksille. Ihminen tai eläin, kukaan ei ole sitä miltä näyttää. Ehkä ajatuksetkin olisi paras pitää jokaisen omassa päässään.

Maija Haavisto upottaa romaaninsa vahvat aiheet: identiteetin, transsukupuolisuuden ja  eläintensuojelun, herkulliseen ihmiskuvaukseen ja ajatuksia herättävään jännitykseen.

Oma arvioni: Tämän kirjan lukeminen kesti poikkeuksellisen pitkään. Syy ei kuitenkaan ollut teoksessa, vaan vallinneissa olosuhteissa. Kerronnaltaan vahvan ja aiheiltaan kiinnostavan ja varsin monitasoisen romaanin olisi voinut lukea hyvinkin nopeasti. No, toisaalta pienissä paloissa "pureskelu" auttoi asioiden pohdiskelua - ja ajatuksia tämä kirja tarjosikin tavallista enemmän.