Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 304 s.


Tove Jansson (1914–2001) oli monilahjakkuus – kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vain.

T
uula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta asettaa Tove Janssonin pitkän, värikkään ja tuotteliaan elämän osaksi 1900-luvun historiaa ja osoittaa, miten Janssonin elämä ja taide nivoutuivat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailijan itsensä oli paettava julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään maailmaan.

Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen – ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä.

Tove Jansson on Suomen kaikkien aikojen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty jo yli neljällekymmenelle kielelle. Hänen syntymästään tuli vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta.

Oma arvioni: Hieno kirja niin tekstiltään kuin ulkoasultaan. Teos valottaa monipuolisesti ja kiinnostavasti Muumien ”äidin” elämää ja tuotantoa. Tämä on elämäkerta, joka ei pitkästytä. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Jansson-faneille.