Annamari Marttinen: Vapaa

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 314 s.Syvältä kouraiseva kertomus selviytymisestä


Mahdi pakenee poliisin kidutussellistä Bagdadista ja päätyy Suomeen, entiseen vankilaan. Mitä alkaa ihmisessä tapahtua, kun elämä on tauolla ja oma kohtalo toisten käsissä?

Mahdin oli jätettävä taakseen kotinsa, perheensä ja järkyttävät muistonsa. Nyt hän odottaa vastaanottokeskuksessa, että viranomaiset tekevät hänen elämästään päätöksen. Odotuksen kestoa ei ole määrätty. 

Kun elämä jähmettyy välitilaan, mieli avautuu kuvitelmille ja varovaisille unelmille. Huoneen hiljaisuudessa Mahdille alkaa puhua Patu, samassa sellissä rangaistustaan kärsinyt. Mitä Patu, rikollinen, voi muka kertoa kunnolliselle Mahdille? Tulkkina toimii opettaja, enkelin näköinen. 

Päivät ovat sekaisena massana päässäni ja muistikuvat välähtelevät silmissäni. En tiedä enää mikä on unta ja mikä totta.


Oma arvioni: Koskettavaa, todentuntuista kerrontaa epävarmuudesta ja ilonpilkahduksista. Kipu ja tuska ovat kirjassa vahvasti läsnä, mutta epätoivolle ei anneta liikaa tilaa. Ihminen voi selviytyä lähes mistä tahansa, jos hän uskoo itseensä, jaksaa yrittää – ja ennen kaikkea odottaa. Kenties parempi ja vapaampi tulevaisuus alkaa jo huomenna. Kirja oli sisällöltään ajatuksia herättävää ja kielellisesti helppoa luettavaa. Taidanpa tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon.