Klaus Helkama: Suomalaisten arvot. Mikä meille on oikeasti tärkeää?

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 252 s.


Suomalaiset arvostavat luontoa, rehellisyyttä ja sivistystä – vai arvostavatko? Onko vapaus oikeiston hyve ja tasa-arvo vasemmiston? Kuinka uskonto ja talous vaikuttavat arvomaailmaan?

Arvot ohjaavat ihmisen toimintaa. Jos arvostaa ystävyyttä yli kaiken, tekee erilaisia valintoja kuin jos tärkeintä ovat suoritukset. Arvoja on sekä yksilöillä että kulttuureilla, ja niitä voidaan kartoittaa ja tyypitellä.

Suomalaisten arvot kertoo, mitkä arvot kuuluvat suomalaisten omakuvaan ja vastaavatko ne yksilöiden arvoja ja toimintaa. Teos pohtii myös, miten ikä ja koulutus muuttavat arvoja ja miten arvot vaikuttavat maiden kilpailukykyyn.

Professori Klaus Helkama on Suomen keskeisimpiä arvotutkijoita. Hän kirjoittaa tutkimuskohteestaan maanläheisesti, höystäen tekstiä omakohtaisilla havainnoilla uimahalleista, kirjallisuudesta ja laulujen sanoituksista.

Oma arvioni: Kirja tarjoaa monipuolisen katsauksen suomalaisten arvoihin ennen ja nyt ja monien eri maiden kansalaisiin verrattuna. Minua viehätti paitsi kirjan maanläheinen tarkastelutapa – tutkimustietoja kuitenkaan unohtamatta ja etenkin kirjallisuudesta napatut havainnollistavat esimerkit. Tätä kansantajuista tietokirjaa voi suositella lämpimästi kaikille arvoistaan kiinnostuneille rehellisille ja sisukkaille suomalaisille. Kirjasta löytyy myös mielenkiintoinen arvotesti.