Herman Koch: Lääkäri

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2013
Hollanninkielinen alkuteos: Zomerhuis met zwembad
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Sivumäärä: 447 s.


 Y
leislääkäri Marc Schlosser on tehnyt hoitovirheen, jonka vuoksi yksi hänen potilaistaan, kuuluisa näyttelijä Ralph Meier, on kuollut. Marc joutuu vastaamaan hoitovirheestään valvontalautakunnalle, mutta ei ole asiasta ollenkaan huolissaan, sillä lääkäripiireissä kaikki tuntevat toisensa. Luvassa on varoitus tai korkeintaan hyllytys pariksi kuukaudeksi.

Mutta oliko se sittenkään hoitovirhe? Olihan Marcilla kana kynittävänä potilaansa kanssa, sillä Ralph oli osoittanut hiukan liikaa mielenkiintoa Marcin Caroline-vaimoa kohtaan. Vai liittyikö hoitovirhe tapahtumiin Meierin pariskunnan kesähuvilalla, jonne Schlosserin perhe oli kutsuttu viettämään lomaa? Lääkäri on jännittävä kertomus koston oikeutuksesta ja rajojen ylittämisestä silloin, kun oikeutta ei voida käydä tavanomaiseen tapaan.

Oma arvioni: Kirjassa yhdistyy taidokkaasti tarkka psykologinen ihmiskuvaus, jännittävät tarinankäänteet ja osuva huumori. Kertomuksen moraaliset kysymykset jäävät askarruttamaan mieltä vielä pitkään lukemisen jälkeen. Kirja sekä nauratti että kauhistutti. Kirjaa voi luonnehtia siis näennäisen kepeäksi kesäkirjaksi – ja vieläpä varsin koukuttavaksi sellaiseksi. Erinomaista luettavaa arvoituksellisista kirjoista pitäville. Kannattaa varmasti tutustua myös Illalliseen