Tiina Laitila Kälvemark: Karkulahti

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 328 s.

Vera pujottelee Jaskan käsivarren alle. Se on runko, joka pitää kaadetut pöllit paikoillaan, estää niitä vierimästä pinosta pois.

Venäläinen Vera on lähtenyt maasta, missä kaikki on kaupan ja saapunut Karkulahden taloon Jaskan vaimoksi. Sodan kokenut Elisabet ei olisi toivonut ryssää miniäkseen. Jaska kompuroi kahden naisen ja tahdon välissä, tytär Anna elää Disney-saduissa, ja nurkissa häärii Velipuoli, joka ei puhu mitään mutta näkee kaiken.

Molemmat naiset ovat jättäneet taakseen jotakin, mistä on parempi vaieta. Rakkaus ja syyllisyys, kielletyt tunteet ja menneisyyden salattu häpeä lymyävät Karkulahden rapistuneissa nurkissa. Vera ja Elisabet eivät valinneet toisiaan, mutta ilman toistensa hyvää tahtoa he eivät voi elää. 


Oma arvioni:Voimakas ja lyyrinen tarina, romaani kielletyistä tunteista, rakkaudesta, surusta ja yksinäisyydestä. Ja aarteesta, joka on mahdollista löytää, kun päästää syyllisyydestä irti. Kielelliseltä ilmaisultaan rehevä ja aiheeltaan rehellisen karu kirja ei päästänyt lukijaansa helpolla. Kaiken kaikkiaan varsin vaikuttava lukuromaani.