Herman Koch: Illallinen

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2012 
Hollanninkielinen alkuteos: Het diner
Suomentanut: Sanna van Leeuwen 
Sivumäärä: 340 s.


Neljä ihmistä. Yksi illallinen. Päätös, joka muuttaa kaiken.

Kesäinen ilta hienossa amsterdamilaisessa ravintolassa. Menestyvä poliitikko ja tuleva pääministeri Serge Lohman vaimoineen on kutsunut veljensä Paulin ja tämän vaimon illalliselle. Tarkoitus on keskustella kummankin pariskunnan teini-ikäisistä lapsista. Hetkeä aikaisemmin historianopettaja Paul Lohman on löytänyt poikansa kännykästä videon, joka muuttaa peruuttamattomasti kaiken. Illallisen aikana jokaisen pakotetun hymyn ja tyhjän sanan taakse verhoutuu kammottava totuus, joka uhkaa perheonnea, ja jokaisen ruokalajin jälkeen tunnelma on yhä kireämpi ja veitset yhä terävämpiä.

Hollantilainen bestsellerkirjailija Herman Koch kuvaa psykologisella tarkkuudella miten vanhemmat reagoivat, kun heidän suhteensa lapsiin joutuu koetukselle. Kuinka pitkälle me olemme valmiita venyttämään oikeudentajun ja sovinnaisuuden rajoja läheistemme tähden?

Illallinen annostelee lukijan lautaselle synkän ja jännittävän perhedraaman. Vähitellen paljastuu, millaisia lopulta ovat kaikki onnelliset perheet ja mikä hinta on maksettava rehellisyydestä – tai vaikenemisesta. 

Oma arvioni: Vaikka romaani on nimensä mukaisesti kertomus yhdestä illallisesta, tapahtumat rönsyilevät sinne tänne – ja pinnan allakin tapahtuu paljon. Tarina tempaisee lukijan mukaansa tiiviiseen ja jännitteiseen tunnelmaansa heti aperitiivista alkaen. Taitavasti punottu tarina lukuisin maustein osoittautui varsin monisyiseksi tragediaksi. Suosittelen kirjaa sellaisille lukijoille, jotka kaipaavat kirjalta jotakin pureskeltavaa ja hitaasti sulavaa. Teoksesta jäi miellyttävä, joskin hieman mystinen jälkimaku.