Li Andersson & Susanna Koski: Punavihreä, sinivalkoinen. Keskustelukirjeitä

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 238 s.

M
iten rakentaa menestyvä ja tasapuolinen Suomi? Miten ratkaista kysymys sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta? Miten löytää ahneuden ja kohtuullisuuden raja? Mitä ajatella maahanmuutosta? Entä asevelvollisuudesta ja NATOsta?

Raikkaan punavihreitä ja sinivalkoisia keskustelukirjeitä suomalaisesta hyvinvoinnista, yhteiskunnan tilasta, tulevaisuudesta sekä väistämättä edessä olevien haasteiden ratkomisesta.

Kirjoittajina tulevaisuudentekijöiden kiinnostavin vastinpari, tahtonaiset maailmojen laidoilta, Vasemmistoliiton Li Andersson ja Kokoomuksen Susanna Koski. Molemmat ovat herättäneet rohkeilla kannanotoillaan ja ennakkoluulottomilla avauksillaan huomiota sekä oman puolueensa sisällä että laajemmin julkisuudessa.

Vaikka nuoret aktiivit katselevat yhteiskuntaa ja sen rakenteita poliittisen kartan vastakkaisilta puolilta, mielipiteet siitä, mitkä ovat keskeisimmät haasteet tulevaisuuden Suomen rakentamisessa, käyvät pitkälti yksiin. Sen sijaan näkemykset siitä, miten haasteisiin tulisi vastata, ovat jo lähtökohdiltaan erilaisia.

Vastakkain on kaksi määrätietoista naista, jotka eivät arkaile sanoa mielipidettään siitä, mitkä ovat Suomen, EU:n ja koko maailman hyvinvoinnin ja menestyksen eväät.

Oma arvioni: Kiinnostavia kirjeitä asioista, joista vasemmiston ja oikeiston edustajat ovat jo vuosikymmeniä olleet eri mieltä. Vaikka kirjassa kysymyksiä ei tarkastellakaan kovin räväkästi, kyllä nämä nuoret naiset argumentoida osaavat. Mielenkiintoisimmat keskustelut koskevat naisten asemaa työelämässä ja politiikan kentällä. Kirja kannatti lukea kerran, mutta vain kerran.