Lisa Genova: Edelleen Alice

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2010
Englanninkielinen alkuteos: Still Alice
Suomentanut: Leena Tamminen
Sivumäärä: 284 s.


"Minulla on ikävä itseäni.”

A
lice Howland on viisikymppinen älykäs ja viehättävä nainen, jolla on kelpo aviomies ja kolme aikuista lasta. Hän on kognitiivisen psykologian professori, menestynyt ja saavutuksistaan ylpeä. Hän on hajamielinen aivan kuin kaikki muutkin, kunnes unohduksia eivät enää selitä stressi, kiire eivätkä vaihdevuodet.

Edelleen Alice on syväsukellus alzheimerintaudista kärsivän ihmisen mieleen, silmät avaava kertomus taudista, jossa yhteydet katkeavat eivätkä paikat ja ajat, sanat ja kasvot enää löydä toisiaan. Alicen kokemuksista muodostuu vaikuttava tutkielma identiteetistä, rakkaudesta ja merkityksellisen elämän ehdoista. Vaikka ulkopuolisen silmin Alice näyttää kadottavan otteensa arkeen ja elämään, hän itse kokee pitävänsä siitä päivä päivältä tiukemmin kiinni.


Oma arvioni: Koskettava tarina, joka oli pakko lukea niin sanotusti yhdellä istumalla. Teksti vei lukijansa mukanaan maailmaan, johon ei haluaisi oikeassa elämässään joutua. Vakavasta aiheesta huolimatta kirjassa onnistuttiin kuitenkin säilyttämään elämänmakuisuus, ilonpilkahduksiakaan unohtamatta. Tämä kirja oli oivallinen muistutus siitä, että elämästä kannattaa nauttia juuri tänään. Huomisesta kun ei koskaan tiedä. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva, joka on varmasti katsomisen arvoinen.