Niina Junttila: Kavereita Nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 189 s.


Ajankohtainen puheenvuoro lasten ja nuorten yksinäisyydestä, ongelmasta, joka koskettaa liian monia.


Yksinäisiä on kaikissa ikäluokissa, mutta erityisen paljon lasten ja nuorten joukossa. Heistä jopa joka viides kokee itsensä ainakin ajoittain yksinäiseksi ja tuntee ahdistusta siitä, ettei ole ketään, jonka kanssa asioita jakaisi, johon luottaisi tai jonka kanssa ihan vain viettäisi aikaa ja juttelisi. Tällaisella sosiaalisella ja emotionaalisella yksinäisyydellä on lasten ja nuorten elämään aina sekä välittömiä vaikutuksia että kauaskantoisia, jopa peruuttamattomia seurauksia.

Kavereita nolla kertoo yksinäisyydestä sekä tutkimusten että lasten ja nuorten omien kertomusten valossa ja kysyy, mitä voisimme tehdä, jottei enää yksikään lapsi ja nuori jäisi ulkopuoliseksi ja syrjäytyisi.

Oma arvioni: Rehellisen raadollinen kuvaus yksinäisten lasten ja nuorten todellisuudesta. Teoreettisen tiedon ohella kirjassa ääneen pääsevät yksinäisyydestä kärsivät ihmiset itse. Kirja herättelee miettimään, mitä kukin meistä voisi tehdä, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla enää ilman ainuttakaan kaveria. Kirja on paikoitellen hätkähdyttävää ja surullista luettavaa. Jokaisen kasvattajan soisi tarttuvan tähän isosta ja yhteisestä ongelmastamme kertovaan kirjaan. Tämä monipuolinen tietoteos ansaitsee tulla luetuksi ajan kanssa siten, että sydänkin on aidosti mukana.