Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 223 s.


On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee viisi kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen. 


”Kyllä minä olen nähnyt, miten isä välillä vilkaisee taivasta. Ikään kuin se tarkistaisi jotain. Ikään kuin se olisi vasta nyt tajunnut, että pihan yläpuolella on aina tyhjä taivas. Ja taivaan takana on avaruus, ja avaruudessa avaruusaluksia, jotka voivat mennä rikki. Taivas on ajatus. jonka ympäri minäkään en osaa piirtää viivaa. Taivas on aina auki, se vuotaa niin kuin isän varpaat.”


Oma arvioni: Ahavan näytelmällisessä romaanissa tavoitetaan erityisen hyvin pienen tytön maailma. Kirjan dialogi on sujuvaa, ja se paljastaa lukijalle paljon myös rivien välissä. Ilmaisu on oivaltavan omintakeista. Tarina vei mukaansa. Pidin kirjasta kovasti.  Kirjaa voi suositella etenkin hyvien tarinoiden ja sujuvan kerronnan ystäville. 


En muista lukeneeni Ahavan kiiteltyä esikoisromaania, Eksyneen muistikirja, mutta nyt lukemani perusteella kiinnostuin siitäkin.