James Church: Korealainen kuurupiilo

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: A Corpse in the Koryo
Suomentanut: Aura Nurmi
Sivumäärä: 344 s.

”Ohjeistuksessani ei mainittu suuntia, käsky oli ainoastaan tähyillä autoa. Ei väriä, ei kuvausta, vain ’auto’. Näin se aina oli.”

T
arkastaja O:lle annetaan tehtäväksi ottaa valokuva autosta. Tarkempia ohjeita ei tarvita, sillä Pjongjangiin kulkevalla moottoritiellä ei aamuhämärissä ole liikennettä. Kamera ei kuitenkaan ratkaisevalla hetkellä toimi. Myöhemmin samainen auto löytyy ojasta – sen kuljettaja on tapettu kuten on myös pieni poika, joka löydetään lähimaastosta.  Kansan turvallisuusministeriön tarkastajan yksinkertainen tehtävä muuttuu syöksykierteeksi, jonka ytimessä ovat valhe, petos ja kuolema.

Pohjois-Korea on maa, missä mikään ei toimi odotetulla tavalla ja missä kehenkään ei voi luottaa. Sympaattinen tarkastaja O joutuu vallan, vakoilun ja vääryyksien verkkoon, jossa jokainen rauhoittava teekupillinenkin tuntuu karkaavan hänen ulottuviltaan.

Oma arvioni: Tässä olikin vaihteeksi hieman erilainen dekkarielämys varsin mutkikkaine juonikuvioineen. Mutta se ei liene mikään ihme, kun kyse on Pohjois-Koreasta, tuosta suljetusta ja omasta mielestäni jotenkin pelottavastakin, maasta. Vaikka kirjan tunnelma olikin melko synkkä, mustahko huumori siivitti tarinaa kuitenkin ihan mukavasti eteenpäin. Pidin myös tarkastaja O:n hahmosta. Kirjasta oli aistittavissa se, että pseudonimellä kirjoittava Church todella tietää, mistä kirjoittaa. Enkä yhtään ihmettele hänen salaperäisyyttään oman henkilöllisyytensä suhteen.