Johan Theorin: Sankta Psykon kasvatit

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2013
Ruotsinkielinen alkuteos: Sankta Psyko
Suomentanut: Outi Menna
Sivumäärä: 502 s.

Nyt vierailija on päiväkodissa. Ja Jan, joka on vastuussa makuuhuoneessa nukkuvista lapsista, on oven takana kellarissa.

R
uotsin länsirannikolla, Vallan pikkukaupungissa, sijaitsee Metsäkedon päiväkoti, jonne 29-vuotias  Jan Hauger saapuu sijaiseksi. Mutta Metsäketo ei ole mikään tavallinen päiväkoti: ulkopuolisten katseilta sitä suojaavat korkeat muurit ja kameravalvonta.

Sankta Patrician psykiatrisen klinikan, Sankta Psykon, potilaiden lapset halutaan pitää hyvässä turvassa. Janin vastuulla on saattaa lapset vierailupäivinä klinikan perhehuoneeseen – maanalaista käytävää pitkin. Vaarallisten potilaiden takia työ on rankkaa, mutta ahkera Jan ei valita. Hänellä on omat syynsä hakeutua Sankta Psykon läheisyyteen.

Johan Theorinin romaani vie lukijansa keskelle intensiivistä draamaa, psykologista jännitystä ja vähitellen avautuvaa salaisuuksien kirjoa.

Oma arvio: Koukuttava psykologinen jännäri, jossa sähköinen tunnelma jatkui yllättävään loppuratkaisuun asti. Kirjassa minua viehätti erityisesti se, ettei alussa ollut aavistustakaan siitä, mitä kaikkea olisi luvassa. Monikasvoiset henkilöhahmot olivat nekin varsin kiinnostavia ja taitavasti ”rakennettuja”. Kirjaa oli vaikea laskea käsistään ennen kuin viimeinen sivu oli luettu.