Katri Tapola: Härkätaistelu

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 239 s.

T
aina Toro on murtumaton mahtinainen. Kaikki on kunnossa. Komeasti pystytetty arki muistuttaa asialistaa, sillä Taina hallitsee kauppalaskut, kilohinnat, sohvalle linnoittautuneen miehen sekä lapsen nimeltä Tex Willer.

Mutta Taina tahtoo lisätä näkyvyyttä, ja niin hän keksii sen, suurhankkeen, monumentin rauhanajan Suomen naiselle. Mutta samalla murtumaton nainen alkaa rakoilla, kun kotitalon yllä leijailevat uhkat ja unettomat yöt tuovat omat muistot kylään. Entä mitä, minkälaisia sanoja kaipaa aviomies, entä omissa maailmoissaan elävä lapsi?

Katri Tapolan romaani Härkätaistelu on viisas teos sanattomuudesta ja muistoista, jotka pakottavat keksimään uuden kielen, oman. Tapolan rakentamalla härkätaisteluareenalla kamalillekaan asioille ei voi olla nauramatta Taina Toron sauvoessa vastapäivään samalla kun naapurin rouvat kiertävät reipasta lenkkiään myötä.

Oma arvioni: Härkätaistelu on ennen kaikkea tarina ihmisistä. Se on kertomus perheestä, parisuhteesta, lapsesta ja vanhemmista. Tarina on samanaikaisesti sekä vahva että epätäydellisyydessään kaunis, ehkä aavistuksen pelottavakin. Tämä tarina ei jättänyt ainakaan minua – ”lievää keski-iän kriisiä” potevaa lukijaa – kylmäksi. Tarinassa mikään ei tunnu riittävän kenellekään, ja niinhän se oikeassa elämässäkin välillä on. Mutta Ainahan on Toivoa, vai onko sittenkään… Kirjassa minua viehätti etenkin Tapolan leikittelevä suhde kieleen. Ilmaisu on parhaimmillaan kuin hienoa proosarunoutta. Härkätaistelu on kirjana niin moniulotteinen, ettei se todellakaan päästä lukijaansa helpolla. Mutta mielestäni hyvän kirjan ei tarvitse sitä tehdäkään.