Malva Neva: Valheiden pastoraali

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 309 s.

K
ahden Italiassa asuvan suomalaisnaisen kirjoittamassa monikulttuurisessa jännityskertomuksessa huumori ja romantiikka, erilaiset henkilöhahmot ja kansalaisuudet, arjen ratkaisut ja ajankohtaiset teemat kietoutuvat yhteen mukaansatempaavaksi lukunautinnoksi.  10-vuotiaan Fragan, lapsikaupan uhriksi joutuneen romanialaistytön selviytymistarina painuu lähtemättömästi lukijan mieleen.

Suomalainen Lea Lind saapuu vapaaehtoisjärjestön kautta harjoittelijaksi umbrialaiselle lammasfarmille, mutta aito-italialaisia makuja tulviva maalaisidylli murenee, kun vehreillä syysniityillä tapahtuu epäselvä kuolemantapaus. Pian Lea huomaa joutuneensa keskelle Itä-Euroopasta lähtöisin olevaa ihmiskauppavyyhteä. Vaikka mieltä painaa myös oma menneisyys, ei Lea voi kääntää tilan ongelmille selkäänsä. Avukseen hän saa ikääntyneen, mutta tarkkanäköisen tuomarismiehen, Umberton.

Oma arvioni: Kirjailijanimen takaa löytyvät Marjatta Heliste ja Varja Lahdenperä, kaksi Keski-Italiassa asuvaa suomalaista naista. Naisten yhteisvoimin kirjoittama esikoisteos on luonteeltaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin tarttuva jännitysromaani. Pidin kirjan idyllisestä maalaistunnelmasta ja italialaisuudesta alkukielisine lauseineen, mutta teoksen jännityspuoli jäi mielestäni jotenkin vaisuksi. Henkilöhahmoistakin jäi ikään kuin puuttumaan jotakin. Näin jälkikäteen tuntuu oikeastaan siltä, että takakannen teksti paljasti tapahtumista hieman liikaa. Kirja ei ole huono, mutta ei se kyllä erityisemmin säväyttänytkään.